portét pana Roitha

Náš příběh

Jak jsme přenesli generacemi ověřené gastronomické vědomosti do 21. století

V roce 2014 jsme se rozhodli, že se posuneme standardy českého gastronomického vzdělání na světovou úroveň moderním a atraktivním způsobem. Tak vzniklo původní Kulinářské umění. Od té doby jsme ušli dalekou cestu a ještě mnoho nás čeká. Sledujte a utvářejte s námi příběh Kulinářského umění.

Generacemi ověřené principy v moderním kabátu

obrázek aktivity

Jen málo lidí ovlivnilo gastronomický svět tak jako francouzský kuchař, restauratér a spisovatel Georges Auguste Escoffier (1846 – 1935). Ten ve své knize „Le Guide culinaire“ (1903) definoval principy, které jsou dodnes vyučovány v těch nejprestižnějších gastronomických školách na světe.

Myšlenka těchto základů je velmi jednoduchá: Základem gastronomického vzdělání je plné pochopení a ovládnutí všech 70 kulinářských technik. Kulinářské techniky kuchaři slouží jako základní kameny pro opravdové kreativní vaření bez nutnosti otrocky opakovat cizí recepty. Escoffier v úvodu své knihy píše, že jeho kniha není jednoduchým souborem receptů, ale souborem kulinářských technik a inspirací, které by měly kuchaře motivovat k vytvoření jejich vlastního stylu.

Vzdělávací program Kulinářské umění je inspirovaný právě tímto generacemi prověřeným přístupem a to v moderní podobě hodné 21. století. Naším cílem není nic menšího, než zlepšit standardy českého gastronomického vzdělávání a přiblížit je standardům světových gastronomických škol. Chceme naučit studenty, profesionály i nadšené amatéry všechny důležité kulinářské techniky a postupy a tím jim otevřít dveře do světa kreativního vaření. Právě spojením znalosti kulinářských technik a individuální kreativity vzniká teprve to pravé Kulinářské umění…

Jak šel čas s Kulinářským uměním

Fotografie

2009

Náš zakladatel Jiří Roith začíná studium na Culinary Arts & Restaurant Management, The International Culinary Schools at the Art Institute of Vancouver, Canada, kde získává praktické schopnosti a zkušenosti pro budoucí založení vzdělávacího programu Kulinářské umění.

Fotografie

2012

Po návratu do Čech otvírá Jirka vlastní restauraci u Máchova jezera s konceptem „Z farmy na stůl“. Potřeba efektivně a kvalitně vycvičit zaměstnance ho přivádí k myšlence vytvořit vlastní tréninkový nástroj.

Fotografie

2014

Vytvořili jsme první verzi vzdělávacího programu Kulinářské umění. Zapojilo se 19 škol, které začínají s výukou pomocí našeho nástroje

Fotografie

2015

V naší misi za zlepšením gastrovzdělávání jdeme od základu. Proto jsme v roce 2015 založili Akademii KU pro pedagogy. Pro ni jsme získali Akreditaci MŠMT pro pedagogy v rámci Dalšího Vzdělávání Pedagogických Pracovníků

Fotografie

2016

Další na řadu přišli profesionálové. Pro ně jsme připravili Akademie KU Profesionál. Od tohoto roku se z nás stává spolehlivý partner ve školení mnoha firem. Mezi naše zákazníky se řadí například Globus, CPI Hotels nebo Perfect Canteen.

Fotografie

2018 / 2019

V roce 2018 jsme založili gastronomickou soutěž Young Chef, která má za úkol motivovat a inspirovat mladé talentované studenty gastronomie

Rok na to jsme začali pro talentované studenty nabízet i modifikovanou KU Akademii Student.

Fotografie

2021

Představujeme vylepšenou verzi Kulinářského umění, do které jsme přidali nové funkce a hlavně profesionálně zpracované recepty.

Kulinářské umění už používá 75 škol a v nich 5476 studentů.

Fotografie

2022

Zcela zásadní rok pro Kulinářské umění. První změnou je změna a modernizace naší vizuální identity. Předchozí identitu, která nám sloužila 8 let nahrazuje profesionální identita od studia Gourmet Design.

Hlavní změnou je však nová verze kulinářského umění, která stávající vzdělávací nástroj promění v komplexní software pro správu digitálního gastronomického know-how.

Pište další příběh s námi i vy

Zjistěte proč důvěřuje Kulinářskému umění už více než 300 škol, gastrosítí, restaurací i nadšených kuchařů. Vyzkoušejte si Kulinářské umění na 14 dní zdarma